küberturvalisus
26.06 2024

Ettevõtetel on viimane võimalus taotleda küberturvalisuse toetust

Riigi Infosüsteemi Amet ja EAS/Kredex jagavad jätkuvalt küberturvalisuse taseme kaardistamise ja tõstmise toetust. Väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted saavad kuni 2. septembrini taotleda toetust oma küberturvalisuse hindamiseks ja parandamiseks, et hoida ära küberrünnakute või tehniliste tõrgetega kaasnevat kahju.

Tänaseks on toetuseid saanud juba 50 projekti ning välja on jagatud ligikaudu pool toetuste mahust. Ettevõtted, kes tunnevad huvi toetuse vastu, peaksid kiiresti tegutsema – eriti siis, kui soovitakse ka pärast teekaardi toetust küsida arendustegevuste toetust. Toetuse taotlemine on jooksev ning taotlusvoorud on avatud kuni 02.09.2024 või kuni eelarve lõppemiseni.

Milleks on toetus ette nähtud?

Toetus aitab välise nõustaja kaasabil kaardistada ja hinnata oma ettevõtte IT-süsteemide küberturvalisuse taset ning astuda samme kaitsmaks ettevõtet küberrünnakute ja nendega kaasneva majanduskahju vastu.

Toetuse suurus on kuni 60 000 eurot ja see jaguneb kaheks:

Ettevõtte küberturvalisuse hindamiseks on ettevõttel võimalik taotleda kuni 10 000 eurot, mille abil saab kaardistada oma IT-süsteemide küberturvalisuse hetkeseisu.

Arendustöödeks on võimalik küsida toetust kuni 50 000 eurot – kui ettevõte on lõpetanud esimese tegevussuuna või kui ettevõttel on varasemast olemas ajakohane hinnang oma küberturvalisuse taseme kohta, avaneb tal võimalus taotleda kuni 50 000 eurot. Seda toetust saab ettevõtja kasutada, et enda valitud teenusepakkuja abil esimeses tegevussuunas tuvastatud või varasema hinnangu järgi välja toodud olulisimad küberturvalisuse puudused kõrvaldada.

Üha suurenevad küberrünnakute arvud

  • Küberpöörde toetuse eesmärk on aidata ettevõtetel vältida küberrünnakutega, aga ka tehniliste probleemidega kaasneda võivat kahju ja muuta niimoodi kogu Eesti küberruumi turvalisemaks. Eelmisel aastal registreeris Riigi Infosüsteemi Amet 3314 mõjuga küberintsidenti, mida on veerandi võrra rohkem kui aasta varem. Samas on see ainult jäämäe veepealne osa, sest erasektorile pole teavitamine kohustuslik.
  • Kui ettevõte pole varem küberturbe teemadega süvitsi tegelenud, siis tasuks alustada oma IT-varade kaardistamisest ja riskide hindamisest ning valida seejärel sobivad turvameetmed.

Kuidas KPMG küberturvalisuse meeskond saab aidata?

”Pakume erinevaid teenuseid alates küberturvalisuse kitsaskohtade kaardistamisest ja probleemkohtade väljatoomisest, riskianalüüsist ja tegevuste planeerimise ning nõustamisest kuni puudujääkide kõrvaldamise ja koolitusteni välja,“ lausus KPMG Balticsi küberturvalisuse valdkonna juht Mihkel Kukk.

„Viies organisatsioonides pidevalt läbi IT-auditeid, IT-riskianalüüse või tehnilisi turvatestimisi näeme ettevõtete köögipoolt ning see pilt, mis avaneb, ei ole väga julgustav, ca 5% ettevõtete puhul saab öelda, et neil on küberturvalisuse valdkonnas kõik väga hästi. Olukorra kaardistamiseks teeme ettevõtetes intervjuusid, kontrollime turvameetmete tõhusust, lõhume süsteeme, vaatame konfiguratsioone, mängime läbi küberrünnakuks ettevalmistuse etapid, seda kõike eesmärgiga kui küberintsident siiski juhtub, oleks see võimalik koheselt avastada ning minimeerida võimalikud kahjud ettevõttele,“ lisas Kukk.

KPMG Eesti küberturvalisuse meeskond koosneb 30 oma ala eksperdist, kellel on pikaajaline küberturvalisuse valdkonnas töötamise taust ja laialdane rahvusvaheline nõustamiskogemus. Lisaks Eesti meeskonna kogemustepagasile, saame toetuda tihedas koostöös nii Soome, Hollandi, UK kui ka teiste riikide küberarenduskeskuste ning laiemalt kõigi 200 000 KPMG professionaali kogemustele, kokku 154 erinevast riigist.

Loe toetuste taotlemise kohta lähemalt SIIT ja võta ühendust KPMG Cyberi meeskonnaga.



Mihkel Kukk

Küberturvalisuse valdkonna juht
mihkelkukk@kpmg.com
+372 521 4332

KPMG ekspert: kõige kiiremini tasub ära rutiine automatiseeriv AI-rakendus

Tehisintellekti rakendades toovad kõige kiiremini kulutused tagasi rahaliselt suure mõjuga lahendu..

KPMG ekspert: paljudel puudub arusaam küberturbest, riigi toetus on mõistlik ära kasutada

Kiirelt tegutsedes võivad Eesti ettevõtted tõsta oma küberturvalisuse taset, kasutades EASi kaud..

KPMG IT-ekspert: praktikust koolitaja teeb koolituse põnevaks ja kasulikuks

IT- või küberturbe koolituse muudab põnevaks praktikust koolitaja, kes saab jagada oma elulisi n..

Partnerite nõrkus mõjutab ka teie kaitstust

Küberkaitset planeerides tuleb arvestada, et koostööpartnerite nõrkus võib otseselt mõjutada ka te..

küberturvalisus

Küberrünnakute sagenemine on pannud tegutsema ka Euroopa Keskpanga

Küberrünnakute keerukuse ja sageduse suurenemine kujutab endast kogu Euroopas kriitilist ohtu fina..

küberrünnak

Taga oma ettevõttele turvaline ja jätkusuutlik ärikeskkond! 
Aitame luua vastupidava ja usaldusväärse digitaalse maailma, 
isegi muutuvate ohtude korral.

KPMG Baltics OÜ

+372 626 8700
cyber@kpmg.ee
Ahtri 4, 10151 Tallinn, Eesti
${item.title}
KPMG Baltics KPMG Küberaudit KPMG Global Privaatsuspoliitika
Email again:

Töötajate teadlikkuse analüüs

Töötajate teadlikkuse analüüs keskendub küberturvalisuse nõrgima lüli – kasutaja, töötaja – oskuste kaardistamisele ja kompetentside tõstmisele.

Email again:

Ohuanalüüs

Ohuanalüüs on taktikaline ja tehniline teenus, mis võimaldab ettevõttel saada kiire ülevaade välistest ohtudest.

Email again:

Küpsusanalüüs

Aitab planeerida IT-valdkonna investeeringuid ja edasisi samme kitsaskohtade leevendamiseks ning parema turvalisuse tagamiseks.

Email again: